Sample Papers

Best CBSE sample paper for 8th class. If we talk about the CBSE sample papers and helps books for 8th class. There are many tips of sample paper, guess paper and helps books are available. Like JPH sample papers, Golden CBSE Sample Papers and guides, MBD sample papers and guides.
All these sample papers try to attract students to buy and use it. Many time sample paper company also use advertisement and offer many gifts to attract students.

About sample paper:

JPH: - its language is so simple; students love to buy JPH help books as they easily learn the question answers. They don't use typical words and language. On the other hand if we talk about MBD, it is title bit of hard as compare to JPH Books. But different students chose different help books.

If you are confident and you have revised your all topics well, then you need a sample paper or help books for some extra practices in mathematics, as we all know that just covering NCERT books is not enough. Extra practice is must to get higher marks. In case of 9th class or below, students go for all in one sample paper and practicing these sample paper is enough.

(MCQ) CBSE Class 8: Solved Multiple Choice Questions Science (Political Science Secularism)

1. British come to India as :-
a. Social reformer
b. Inventor
c. As a ruler
d. As a traders
Ans : (d)

2. How many languages are accepted in Indian constitution?
a. 22
b. 28
c. 15
d. 20
Ans : (a)

3. Bi-Hinduism started in the year
a. 1870
b. 1878
c. 1865
d. 1861
Ans : (b)

4. Which one of the following is a fundamental right?
a. Right to freedom of religion
b. Right to property
c. Right to work
d. All of these
Ans : (a)

5. The right provided by constitution are called
a. Governmental Right
b. Optional Right
c. Economic Right
d. Fundamental Right
Ans : (d)

6. In which year Bengal was divided into two parts?
a. 1905
b. 1910
c. 1915
d. 1920
Ans : (a)

7. Bengal was divided as a result of:-
a. Do or die
b. Divide & rule
c. Both (1) & (2)
d. None of these
Ans : (b)

8. Who was the first governor general of independent India?

a. Dr. Rajender Parsad
b. Dr. S. Radhskishna
c. Mahatma Gandhi
d. Mount Batan
Ans : (d)

9. Who was nominated as a permanent member of constitutional assembly?
a. Dr. Rajender Parsad
b. Dr. S. Radhskishna
c. Mahatma Gandhi
d. Dr. B.R. Amedkar
Ans : (d)

10. Muslim league demand for ________ constitutional assembly
a. 1
b. 2
c. 3
d. 4
Ans : (b)

11. Constitution was made in
a. 2 years 11 months 18 days
b. 1 years 11 months 18 days
c. 3 years 11 months 18 days
d. None of these
Ans : (c)

(MCQ) CBSE Class 8: Solved Multiple Choice Questions Science (Why do we need Parliament)

1. The president of India holds office for a period of:-
a. 6
b. 5
c. 4
d. 7
Ans : (b)

2. President electoral college consists of:-
a. M.P
b. M.L.A.
c. Members of state legislative
d. Elected members of parliament & state legislative
Ans : (d)

3. A dispute regarding the election of the president is referred to the:-
a. Election commission
b. Parliament
c. Supreme Court
d. Vice president
Ans : (c)

4. If the president has to resign, he sends his resignation to:-
a. Prime minister
b. Vice president
c. Chief minister
d. Lok sabha speaker
Ans : (a)

5. What is the position of president in the executive?
a. Head executive
b. Constitutional head of government
c. Constitutional head of state
d. Head of party in power
Ans : (a)

6. ''EVM'' for the first time used in:-
a. 2007
b. 2004
c. 2003
d. 1990
Ans : (b)

7. What did universal adult franchise mean:-
a. Right to vote
b. Right to freedom
c. Right to equality
d. Right to adult freedom
Ans : (b)

8. The parliament of India has ______ houses
a. 2
b. 6
c. 7
d. 3
Ans : (a)

9. Rajya sabha is also called
a. Parliament
b. House of people
c. Council of states
d. None of these
Ans : (c)

10. Houses of people is _______
a. Lok sabha
b. Vidhan sabha
c. Rajya sabha
d. Parliament
Ans : (a)

11. Rajya sabha has ________ members
a. 245
b. 250
c. 238
d. 219
Ans : (a)

12. Lok sabha contains:-
a. 550

(MCQ) CBSE Class 8: Solved Multiple Choice Questions Science (Understanding Marginalisation)

1. Marginalisation means :-
a. At the centre of thing
b. Forced to occupy the side
c. Both (a) & (b)
d. None of these
Ans : (b)

2. In social environment, Marginalisation is due to :-
a. Different Language
b. Different Religion
c. Minority
d. All of these
Ans : (d)

3. Explain the reason why groups may be marginalized.
a. Because of government profit
b. Less Majority
c. Both (a) & (b)
d. All of these
Ans : (c)

4. Who are Adivasi?
a. Original Inhabitants
b. tribals
c. Both (a) & (b)
d. None of these
Ans : (c)

5. How many percent of India's population is Adivasi?
a. Around 8%
b. about 10%
c. About 4%
d. about 6%
Ans : (a)

6. Scheduled Tribes is term used for :-
a. Rich people
b. Adivasis
c. People below poverty line
d. All of these
Ans : (b)

7. Adivasi are involved in the worship of :-
a. Ancestors
b. Hinduism
c. jesus Chirst d. temple
Ans : (a)

8. The village spirits are worshipped at :-
a. home
b. Town
c. Specific Scared Groves
d. All of these
Ans : (c)

9. Do Adivasi live close to the forest?
a. No
b. May be
c. Yes
d. Can't say
Ans : (c)

10. Adivasi languages have often deeply influenced by the formation of :-
a. Mainstream
b. Bengali
c. Sanskrit
d. Santhali
Ans : (a)

11. Adivasis are believed to be :-
a. Exotic
b. Primitive
c. Backward
d. All of these
Ans : (d)

12. Where all the important metals are present in India?
a. Forest
b. Village
c. Home
d. Jungle
Ans : (a)

(MCQ)CBSE Class 8: Solved Multiple Choice Questions Science (Judiciary)

1. Law apply equally to all ___
a. Animals
b. Ministers
c. M.L.A's
d. Persons
Ans : (a)

2. We have judicial system to :-
a. To provide freedom
b. To provide food
c. To enforce the rule law
d. None of these
Ans : (c)

3. Judiciary system provide mechanism for resolving disputes between ______
a. Citizens
b. Citizens & government
c. Two state government
d. All of these
Ans : (d)

4. Article 21 includes :-
a. Right against Exploration
b. Right to speech
c. Right to health
d. Right to worship
Ans : (c)

5. The Supreme court was established on :-
a. 1950
b. 1949
c, 1962
d. 1980
Ans : (a)

6. When India did become Republic?
a. 1947
b. 1950
c. 1965
d. 1976
Ans : (b)

7. How many courts are there at apex level?
a. Three
b. Two
c. None
d. One
Ans : (d)

8. How many levels of court are there in India?
a. Three
b. Two
c. None
d. One
Ans : (d)

9. Which court is at apex level?
a. High court
b. District court
c. lower court
d. Supreme Court
Ans : (d)

10. Each state districts is presided over by :-
a. Subordinate
b. District court
c. Judiciary
d. None of these
Ans : (b)

11. Each state has ______
a. Judiciary
b. Supreme Court
c. High court
d. All of these
Ans : (c)

12. Supreme court is located at :-
a. Chandigarh
b. J & K
c. Punjab
d. New Delhi
Ans : (d)

13. Who presided the Supreme Court?

Social Science - 8th Grade - 1st Terminal exam

SOCIAL SCIENCE
 

1. Name the following
1.The scale, which is used to measure the magnitude of an earthquake.
2. The surroundings of an organism in which the organisms live and interact with each other.
3. The first rock from which the rock is formed.
4.The wise use of natural resources avoiding misuse and wastage.
5.The place on the surface of the earth directly above the focus or hypocenter.

2. Match the following
1. Louis XVI 1. Board of control
2. Battle of Plassey 2. Wellesley
3. Renaissance 3. 1757
4. Pitts’s India Act 4. Vascoda Gama
5.Subsidiary Alliance 5. King of France

 

Maths - 8th Grade - 1st Terminal exam

  1. A senior officer wishing to arrange his men, who were 335250 in number in form of a square, found that there were nine men left over. How many were in each row?



  2. Find the cube root of –12326391 by prime number factorization method.



  3. Evaluate (5 [ 8 1/3 + 27 1/3 ]3  ) ¼



  4. Find the square of 286 using diagonal method.



  5. PQRS is a parallelogram in which <A = (4x –15 )0  and <B = (5x –3)0. Find the measure of all angles of the parallelogram.



  6. Solve 22x+5  = 128.