(MCQ) CBSE Class 8: Solved Multiple Choice Questions Science (Understanding Marginalisation)

1. Marginalisation means :-
a. At the centre of thing
b. Forced to occupy the side
c. Both (a) & (b)
d. None of these
Ans : (b)

2. In social environment, Marginalisation is due to :-
a. Different Language
b. Different Religion
c. Minority
d. All of these
Ans : (d)

3. Explain the reason why groups may be marginalized.
a. Because of government profit
b. Less Majority
c. Both (a) & (b)
d. All of these
Ans : (c)

4. Who are Adivasi?
a. Original Inhabitants
b. tribals
c. Both (a) & (b)
d. None of these
Ans : (c)

5. How many percent of India's population is Adivasi?
a. Around 8%
b. about 10%
c. About 4%
d. about 6%
Ans : (a)

6. Scheduled Tribes is term used for :-
a. Rich people
b. Adivasis
c. People below poverty line
d. All of these
Ans : (b)

7. Adivasi are involved in the worship of :-
a. Ancestors
b. Hinduism
c. jesus Chirst d. temple
Ans : (a)

8. The village spirits are worshipped at :-
a. home
b. Town
c. Specific Scared Groves
d. All of these
Ans : (c)

9. Do Adivasi live close to the forest?
a. No
b. May be
c. Yes
d. Can't say
Ans : (c)

10. Adivasi languages have often deeply influenced by the formation of :-
a. Mainstream
b. Bengali
c. Sanskrit
d. Santhali
Ans : (a)

11. Adivasis are believed to be :-
a. Exotic
b. Primitive
c. Backward
d. All of these
Ans : (d)

12. Where all the important metals are present in India?
a. Forest
b. Village
c. Home
d. Jungle
Ans : (a)

13. 1835 onwards, Adivasis from Jharkhand & adjoining areas moved in India & the world's like :-
a. Mauritius
b. Caribbean
c. Australia
d. All of these
Ans : (d)

14. Niyamgiri hill located in Kalahandi district of :-
a. Orissa
b. West Bengal
c. Punjab
d. kerela
Ans : (a)

15. Niyamgiri is a scared mountain of :-
a. Adivasis
b. Religious people
c. Both (a) & (b)
d. None of these
Ans : (a)

16. How many national parks are there in India?
a. 64
b. 54
c. 72
d. 82
Ans : (b)

17. How many wild life sanctuaries covering 1,09,652 square kilometer :-
a. 570
b. 458
c. 372
d. 190
Ans : (c)

18. The areas where tribal originally lived and continue to stay in these fields :-
a. Ancestors
b. Encroachers
c. Both (a) & (b)
d. All of these
Ans : (b)

19. Constitution provides safeguards to religious & _________ minorities as a part of fundamental Rights.
a. Linguistic
b. Cultural
c. Both (a) & (b)
d. None of these
Ans : (c)

20. Minority means :-
a. Used for the communities that is numerically small in population
b. Used for the communities that is numerically small in population
c. More groups
d. All of these
Ans : (b)

21. Many tribal children are _______.
a. Balanced
b. Malnourished
c. Healthy
d. Efficient
Ans : (b)

22. Why do we need safeguards?
a. To protect the state
b. To protect the society
c. To protect the rich people
d. To protect minority community
Ans : (d)

23. Who plays a crucial role in upholding the law enforcing fundamental Rights?
a. Judiciary
b. Supreme Court
c. High Court
d. All of these
Ans : (b)

24. Every citizen of India can approach the courts if they believe that their fundamental Rights have been :-
a. Increased
b. Decreased
c. Violating
d. None of these
Ans : (c)

25. How many percent of Muslims are in Indian population?
a.13.4%
b. 61%
c. 14.7%
d.20%
Ans : (a)

26. How many Muslims live in kutcha house according to amenties 1994
a. 63.6%
b. 43%
c. 67%
d. 87%
Ans : (a)

27. Do Muslims have equal access to basic amenities?
a. yes
b. may be
c. No
d. Can't not
Ans : (c)

28. According to literacy rate by religion, 2001 how many percent of population is literate?
a. 65%
b. 100%
c. 95%
d. 80%
Ans : (a)

29. Which religious group has the lowest literacy rate according to censes of India 2001?
a. Hindus
b. Muslims
c. Sikh
d. English
Ans : (b)

30. High level committee in 2005, was chaired by :-
a. Hakkim shekh
b. Ram Gopal
c. Rajinder Sanchar
d. None of these
Ans : (c)

31. Many Muslim women wear?
a. Burka
b. Skirt
c. Payjama
d. Cargo
Ans : (a)

32. Marginalisation is linked to :-
a. Experiencing disadvantages
b. Prejudices
c. Powerless
d. All of these
Ans : (d)

33. Marginalisation result in having :-
a. Low social status
b. Not equal education
c. Both (a) & (b)
d. None of these
Ans : (c)

34. Muslims prefer to send their children to :-
a. Madarsas
b. Schools
c. Colleges
d. All of these
Ans : (a)

35. Hierarchy means :-
a. A graded system or arrangement of person or thing
b. Minor group
c. Major group
d. None of these
Ans : (a)

36. Displaced means :-
a. To stick at one place
b. to live in forest
c. Refuse to forced or compelled to move from their homes
d. All of these
Ans : (c)

37. Militarised means :-
a. Presence of Minor Group
b. Presence of Major group
c. Presence of Adivasis
d. presence of armed force
Ans : (d)

38. Malnourishment means :-
a. Person gets a balance diet
b. Person gets the extra diet
c. Person does not get adequate food
d. None of these
Ans : (c)

39. Which one of the following is main cause of Marginalisation?
a. Different dress
b. Different films
c. Different Languages
d. All of these
Ans : (c)

40. Marginalised groups are viewed with hostility.
a. respect
b. truth
c. Fear
d. All of these
Ans : (c)

41. Give another name of Adivasis
a. Respective truth
b. Tribals
c. Educated person
d. None of these
Ans : (b)

42. Is Adivasis having their own language?
a. No
b. Can't say
c. May be
d. Yes
Ans : (d)

43. Which one of the following metal is found in forest?
a. Sugar
b. Sweet
c. Iron
d. Tea
Ans : (c)

44. Literacy rate among tribal are very__________
a. High
b. Low
c. In between
d. Supreme
Ans : (c)

45. _________ are needed to protect minor Communities.
a. Safeguards
b. Legal
c. Laws
d. None of these
Ans : (b)

46. How many percent of Muslims are in India's population?
a. 1.34%
b. 22.3%
c. 15.1%
d. 20.0%
Ans : (a)

47. __________ are the important part of the women's movement in India?
a. Religious Women
b. Common people
c. Muslim women
d. None of these
Ans : (c)

48. Marginalisation results in :-
a. Low social status
b. not equal access of Eduation
c. Both (a) & (b)
d. None of these
Ans : (c)

49. How many percent of Muslim children in the 6 - 14 year of age group have never been enrolled in schools & dropped out?
a. 70%
b. 30%
c. 25%
d. 56%
Ans : (c)

50. In Muslim community, there is a link between economic & _________ marginalisation.
a. Political
b. western
c. Socio reform
d. Social
Ans : (d)

Get Your Free CBSE Class VIII Tips Via your email address: